Divine Intervention for a Burlington Ranch

Feinmann Inc Burlington MA before photoA Burlington, MA couple hired Feinmann to expand their cramped, yet iconic, 1960s raised ranch house while keeping within a modest budget. An earlier design created by another firm planned a rear addition to the house, which would have required an extensive kitchen renovation. Modern design lovers, the homeowners ultimately chose Feinmann’s fresh approach to reconfiguring the way they would live in their home. The design team found an alternative solution that would create a connection to the house from the garage with a new entry and ample living area: all while preserving the character of the original, endearing ranch house. Read more…

Belmont, MA Kitchen ‘After’ photos

Back in August we chronicled a Belmont, MA kitchen addition ‘in progress’  where a great change was taking place…by adding only three feet and six inches. Our photographer recently took these beautiful shots of the completed project and we couldn’t wait to share.

Kitchen after renovation…space management at it’s finest

Light from the new windows above the counter open the small space

Our finish carpenter built this beautiful treatment around their fireplace as well

Field report: Belmont, MA Kitchen Addition

Ever wonder what a kitchen addition in progress looks like?  Feinmann Design|Build thought you might.  We’re making  a great change to a kitchen in Belmont, MA this month.  The cramped space in this kitchen lacked working surface area for our clients who love to entertain. By adding only three feet and six inches to the existing kitchen, we are allowing space for a whole new island, area for coats/boots, and more cabinetry . We saved our clients time and money by simply removing sections of decking in order to build the foundation for the addition.  This minimized a lot of additional landscape work and saved the deck which was only five years old. It is fun to provide this type of creative solutions for our clients!

Exterior of house BEFORE

 

Kitchen BEFORE

 

Interior of kitchen during addition – a laminated beam replaces the existing kitchen exterior wall

 

Exterior of house during addition

Our carpenters working on the exterior 

Completed exterior

Completed kitchen interior

Room to Grow: Multiple Bath Renovations in a Victorian Home

A growing family and the need for more space brought the homeowners of this Arlington, MA home to Feinmann Design|Build. As was common with Victorian homes, a shared bathroom was located centrally on the second floor. Professionals with a young and growing family, our clients had reached a point where they recognized the need for a Master Bathroom for themselves and a more practical family bath for the children.

Family bath before renovation

Master bath before renovation

The design challenge for our team was how to find a way to create both a Master Bath and a Family Bath out of the existing Family Bath, Master Bath and adjacent closet. The solution had to consider how to shrink the Family Bath as small as possible, to allow for more room in the master bath, without compromising functionality. Furthermore, the team needed to create a space that had the sensibility and sophistication to match the contemporary Master Suite with the limited space remaining.

Working with the homes original floor plans from 1886, our skilled design team reconfigured the space to achieve the desired solution. The Master Bath design included cabinetry and arched doorways that create the sense of separate and distinct rooms for the toilet, shower and sink area, while maintaining openness to create the feeling of a larger space. The sink cabinetry was designed as a free-standing furniture piece which also enhances the sense of openness and larger scale.

Master bath after renovation

 

Master bath view #2 after renovation

In the new Family Bath, painted walls and woodwork keep the space bright while the Anne Sacks marble mosaic tile pattern referenced throughout creates a continuity of color, form, and scale. Design elements such as the vanity and the mirrors give a more contemporary twist to the period style of these elements of the otherwise small basic box-shaped room thus contributing to the visual interest of the space.

Family hall bath after renovation