Victorian Re-Envisioned

Victorian Re-Envisioned Victorian Re-Envisioned Victorian Re-Envisioned Victorian Re-Envisioned Victorian Re-Envisioned Victorian Re-Envisioned Victorian Re-Envisioned

Lexington, MA Home Remodeling Storyline

This Queen Anne Victorian was grand in appearance, but the interiors had been awkwardly remodeled. The homeowners challenged Feinmann to create a functional, modern living space while preserving the charm of the home. The 700 square foot addition actually added the functional equivalent of 1,000 square feet of usable space, creating a much better spatial flow.

The extended porch element is the most striking feature of the exterior, enforcing the old-world charm of the house. The concept was to wrap the porch around the house, pushing out the existing walls to create an enclosed living area within the extended porch element and to renovate the interior to increase the amount of usable space and add flow to the cramped rooms.

Wrapping and enclosing the “new” porch allowed us to open up the dining room and reconfigure the long, narrow living room to create a larger space that was easier to furnish. A spacious and bright kitchen with a dramatic octagonal eating area is now the heart of the home. Historically accurate details throughout, including a dramatic gold-veined fireplace surround and fireside inglenook seating, add architectural interest and underscore the home’s original design. A basement family room addition, complete with plenty of windows, pushes out beyond the “porch” roofline to create a deck and stairs leading down to the patio below. This gives depth to the design and connects the home more gracefully to the sloping site.

Awards

  • 2006 Winner of the Luxury Living Platinum Award
    Whole House Remodel
  • 2005 Chrysalis Award
    Best Whole House Design and Renovation over $250,000
  • 2005 Winner of the Best of the Best Northeast Design Award for Private Residence (Professional Remodeler Magazine)
  • 2005 PRISM Silver Award (BAGB)
    Exterior Renovation
  •  2005 EM NARI Gold CotY Award

Our Client Said

“We love our new master bedroom suite. The Feinmann designer helped us work through various possibilities and led us down the path of expanding into a rarely used bedroom that really made the space work. The combination of materials turned out gloriously, and the work was all completed with great professionalism.”