Minimal Intervention

Minimal Intervention Minimal Intervention Minimal Intervention Minimal Intervention Minimal Intervention

Lexington, MA Kitchen Remodeling Storyline

The owners of this Lexington home wanted to update their traditional kitchen with a more modern style while taking advantage of a favorite garden view and opening up traffic flow. An addition was not desired, so we needed to work within the existing footprint to the extent possible.

To achieve all those goals, the Feinmann team conceived a floating box bay window that completely transformed the space with minimal intervention. The team reconfigured the kitchen layout, moving the sink and storage from the back wall to an island adjacent to the back door. With the back wall thus opened, they built a cantilevered box bay window comprised of floor to ceiling glass on three sides, suspended over the garden.

The bay enables an abundance of natural light to brighten the entire space and creates a focal point outside the room, in the garden. The room feels much bigger, brings the outdoors in, and offers an additional 30 square feet for the new, intimate breakfast table area.

In addition, the reconfigured traffic flow and island makes the entrance from the outside more generous and appealing, creating a useful transitional space rather than an abrupt entry into the midst of the kitchen. At the same time, the adjacent pantry space and laundry area was opened more to the kitchen, extending the feeling of spaciousness by linking the two spaces.

The look is open and airy, with modern minimalistic design and crisp, clean lines. Natural materials – wood, stone, glass and ceramic tile – responded to the client’s desire for an updated look.

Awards

  • 2011 Regional NARI CotY Award (National Association of the Remodeling Industry)
    Contractor of the Year: Residential Addition $100K-$250K
  • 2011 Chrysalis Award Best Addition $100K-250K
  • 2010 EM NARI Silver CotY Award (Eastern Massachusetts National Association of the Remodeling Industry)
    Best Kitchen Project

Our Client Said

“An initial desire to simply update an old kitchen grew into a plan for an invigorated, modern working space. The floor-to-ceiling windows, designed by the Feinmann staff, enable us to feel a part of our outdoor garden during all four seasons. Guests often prefer to visit with us in this light filled, airy space.”