Let There Be Light

Let There Be Light Let There Be Light Let There Be Light Let There Be Light Let There Be Light Let There Be Light Let There Be Light Let There Be Light Let There Be Light

Let There Be Light (Sudbury, MA)

The family was looking to improve the overall design of their kitchen, which lacked intimacy and felt rambled due to disjointed spaces. Specifically, they wanted a better solution for integrating the eating area while maintaining seating for smaller and larger family gatherings with casual island seating.

The Feinmann design team realized there was a critical issue that was affecting the homeowners’ opinion of their current kitchen. It was the lack of light caused by the roof line of the existing screened in porch which occupied most of the exterior wall of the kitchen. Understanding how lighting can truly impact overall design, we made the recommendation to keep the existing kitchen layout and instead remove the screened in porch and roof to allow for full light exposure. A beautiful deck was added for outdoor family space. We incorporated a series of full-height, glass sliding doors and extended the opening to the exterior thereby providing a beautiful panoramic view allowing light to pour through the once dark kitchen.

We transformed the kitchen by reassembling the elements of the space and breaking down different surface colors with lighter upper cabinetry and darker bottom cabinets to ground the space. In addition, we expanded the island to become a centerpiece of conversation. This island now boasts a  beautiful quartz island with ample storage, seating, and prep space. Extended from the island, a custom table was designed to mimic the edge of their dining room table (a wedding present). The glass and metallic statement pendants above the island fuse classic form and cutting-edge technology into a dramatic statement. A celebration of visual interest continues by tying the island lighting together with the glass and mosaic tile behind the new coffee/wine bar, while the cabinetry around the new double wall oven denotes the ending of the kitchen. From there, they integrated a wonderfully efficient, free-standing, walk-in pantry with maximum storage (a wish list item) and finished the space with a built-in desk.

The new design brings a better sense of continuity, functionality and expansive light to a space that is truly a welcoming space for all to enjoy.

Featured design elements include:

  • Kitchen Counters: LG Viatera Cirrus Quartz
  • Cabinetry: Greenfield, Glasgow 275A. Upper paint finish, Glacier. Lower paint finish, Eucalyptus.
  • Lighting: Modern Forms, Brazen
  • Café Countertops – Wide Plank Sapele Mahogany/ Custom Edge/Back Radius
  • Island: Shoreline Chesapeake Bay Quartz
  • Appliances: Refrigerator -SubZero, Others – Thermador

Our Client Said

“Working with Feinmann was an excellent experience start to finish. They meticulously cleaned daily. Phil was a gem and we were always happy to see him arrive on the job as we knew it would be a great day!”