Sneak Peek: A Lexington Renovation “Unboxes” Previous Additions

Our clients were moving from out-of-state to a house in Lexington that had two previous ill-conceived remodeling projects, adding square footage but creating disjointed spaces. The most recent addition was a rustic sunroom abutting the backyard pool area. The rooms were stacked up like boxes, one behind the other.

The goal was to create a floor plan that graciously created a natural flow between the spaces, including an enlarged kitchen, eating area and family room. The husband likes to cook so a good work triangle was a priority. To accomplish the project goals, the Feinmann design team removed the wall between the existing kitchen and family room; and the wall between the family room and sunroom. Read more…

Sneak Peek: Victorian Bath Features William Morris Wallpaper and more…

A previous client called us to renovate a bath in her Waltham Highlands home. The house has a storied history. Built in 1900, the home was originally part of a farm near the Central Mass Railroad. There is still an old train station nearby. The house is closest to a Victorian Shingle  – popular in the United States from 1840 to 1900. Although the goal was to update the bathroom, the homeowner still wanted to keep a period feel in the space. We worked with her to choose components that reflect the period but with all the modern conveniences in today’s homes. Read more…

Project in Progress: Bathrooms in a Newton home receive a deluxe upgrade

 

Newton VIctorian Master Bath renovationThe owners of an 1890s Victorian wanted to update two bathrooms and add laundry on the second floor while maintaining the period ambiance of the house. Additional storage and closet retrofits were another priority. Swapping the original master bath with the family bath enabled Feinmann to reconfigure the second story, moving doorways and closets to satisfy the goals of the project. Adding 15 square feet to the master bath permitted the homeowners to have both the shower and bathtub they desired. Good space planning, luxurious materials, and custom arched replacement windows have reinvigorated the second floor of this grand dame home. Read more…

Behind-the-Scenes in Sudbury

mom apronMost moms dislike being stuck in the kitchen, cutoff from family activities and without being able to keep an eye on the children. This was definitely the case when a Sudbury family with a traditional center-hall Colonial approached Feinmann seeking a way to eliminate the barriers to a more open space concept without adding square footage to the house.

By moving the half bath to another location between the front hall and the new kitchen; removing most of the wall between the dining room and kitchen; and reconfiguring the first floor traffic pattern with an opening into the living room, and opening the half-flight staircase into the family room, this family can now play and stay together. Read more…

Project in Progress: Concord Deck House Renovation

Feinmann concord deck house kitchen scouting shotThe owners of a Deck house in Concord sought Feinmann’s design/build expertise to renovate the existing kitchen with more storage and updated appliances, and to improve the connection between the kitchen and dining room. Additional work included replacing the leaking roof, renovating the master bath, a new design for the fireplace/pellet stove, and creating a homework area within the great room.

The clients liked the open floor plan of their Deck house but sought to update and unify the design. One element was to add hardwood flooring to match existing hardwood floors throughout. Another solution included removing the back stairs to the basement from the dining room and creating an opening in the wall between the dining room and kitchen. The “interior” window serves as a pass-through and resembles the windows in the kitchen and dining room in size and shape. Read more…

Behind the Scenes: More Room to Grow in Arlington

Arlington Victorian Kitchen in Progress by FeinmannThe owners of an 1880s Victorian in Arlington returned to Feinmann to reconfigure their first floor connecting the old, small kitchen with the existing dining room. They asked for a large island with seating and a walk-in pantry as part of the renovation.  The wall between the kitchen and dining room were removed to create a more open floor plan.

Feinmann had previously created a new, award-winning master bathroom and family bathroom for this client. As their family continued to grow, they began planning their next big project.

Additional requests included providing access to the backyard and refinishing the back staircase. A new set of French doors was added as seen in the drawing below. Finally, Feinmann removed the shower from the main floor bathroom and used the space for a recessed refrigerator and storage cabinets. Read more…